De drukpunten die bij acupunctuur worden gebruikt voor pijnbestrijding, zijn dezelfde drukpunten die bij myofasciale ‘trigger’ therapie worden gebruikt. Hierdoor is het aannemelijk dat deze drukpunten fysiek relevant zijn.

De twee verschillende geneeswijzen zijn door Amerikaanse wetenschappers van de Mayo Clinic vergeleken en er werden veel overeenkomsten gevonden. De onderzoekers keken naar effectiviteit en behandelwijze bij chronische pijn.

De twee therapieën bleken even effectief. Ook bleken ze in 92 procent van de gevallen bij behandelingen van vergelijkbare chronische pijn dezelfde drukpunten te gebruiken.

Acupunctuur
Bij acupunctuur worden 361 drukpunten gebruikt. Bij een behandeling worden naalden in de gerelateerde drukpunten gestoken. Dit doet geen pijn en is volkomen veilig. Acupunctuur is meer dan 2000 jaar geleden in China uitgevonden en berust op (verstoorde) energiestromen.

Myofasciale ‘trigger’ therapie
Bij myofasciale 'trigger' therapie zijn er 255 gebieden die door middel van massage, druk, rekken, vibratie of andere technieken behandeld kunnen worden. Bij deze therapie wordt er vanuit gegaan dat er bij chronische pijn een spanning zit in het lichaam die opgelost moet worden. Deze therapie is in de vorige eeuw tot stand gekomen en staat los van de Chinese behandelwijze.