ARNHEM - De provincie Gelderland heeft vrijdag zwemmers in recreatieplas Stroombroek gewaarschuwd voor zwemmersjeuk. In het gelijknamige recreatiegebied tussen Braamt en Doetinchem zijn larfjes aangetroffen die de huiduitslag kan veroorzaken.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watersvogels die via uitwerpselen van de vogels in het water terechtkomt. De larfjes uit de eitjes van de parasieten proberen de huid van een watervogel of zwemmer binnen te dringen.

Hoewel de larfjes voor mensen vrij onschadelijk zijn, kunnen zij wel een allergische reacties veroorzaken. Deze leidt tot jeuk en rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan grotere hardere zwellingen die gepaard gaan met intense jeuk.

Waterplanten

De provincie adviseert zwemmers zich niet in de buurt van waterplanten of riet te begeven, omdat daar veel larven kunnen zitten.

Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken. Het provinciale Milieuklachten- en informatiecentrum vraagt waterrecreanten met klachten zich te melden.