UTRECHT - Elf ziekenhuizen moeten stoppen met het uitvoeren van slokdarmkankeroperaties. De ziekenhuizen in Sneek, Haarlem en Ede mogen daarmee doorgaan. Dat heeft het vaktijdschrift Medisch Contact vrijdag gemeld.

De Consumentenbond maakte donderdag bekend dat een aantal ziekenhuizen onvoldoende ervaring heeft om deze risicovolle operaties veilig te kunnen verrichten. De elf ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, moeten daarmee stoppen.

Het gaat om operaties in de ziekenhuizen in Arnhem, Deventer, Den Haag (HagaZiekenhuizen), Sittard, Doetinchem, Alkmaar, Amsterdam (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis), Heerenveen, Hilversum, Drachten en Harderwijk.

Eer

"In feite houden de elf de eer aan zichzelf", meldde een woordvoerder van de inspectie vrijdag op de website van het vaktijdschrift Medisch Contact. "Maar als zij niet uit eigen beweging waren gestopt, had de minister hen daartoe zeker gedwongen."

Drie ziekenhuizen (het Antonius Ziekenhuis in Sneek, het Kennemer Gasthuis in Haarlem en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede) voeren jaarlijks ook minder dan tien operaties uit, maar mogen wél doorgaan, meldt de inspectie.

"Deze ziekenhuizen hebben door middel van samenwerkingsafspraken aannemelijk gemaakt in de komende jaren tien of meer oesofaguscardiaresecties te kunnen uitvoeren."

Lijsten

Enkele van de veertien door de inspectie genoemde ziekenhuizen komen ook voor op de lijst van de Consumentenbond, maar identiek zijn de lijsten niet.

De inspectie heeft kritiek op het onderzoek van de Consumentenbond. Het is onvolledig, een aantal ziekenhuizen deed niet mee en heeft onvoldoende diepgang.

Uitleg

Voor het onderzoek heeft de inspectie alle ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, gevraagd daarover uitleg te geven. In tien ziekenhuizen die méér operaties zeggen te doen, is nagegaan of deze informatie klopt.

Alle tien bleken een of meer jaren minder operaties te hebben uitgevoerd dan zij hadden opgegeven. "Voor de inspectie maakt dit onderzoek duidelijk dat (steekproefsgewijze) verificatie van gegevens onontbeerlijk is", aldus het verslag van de inspectie.