Atleten uit tien Europese landen doen mee aan een studie naar astma gedurende de Olympische Spelen. Dit werd gisteren, op Wereld Astmadag, bekendgemaakt.

De onderzoekers uit Brussel willen kijken naar de effecten van piekprestaties op astma. Ook zijn ze benieuwd naar de effecten van de hoge mate van luchtvervuiling in Beijing. De luchtvervuiling kan van grote invloed zijn, omdat atleten bij het sporten heviger ademen.

Honderden atleten uit Groot-Brittannië, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Italië, Noorwegen, Polen, Portugal en Spanje zullen aan de studie meedoen. Aan de sporters wordt gevraagd om van tevoren een enquête in te vullen. Vervolgens worden de atleten gedurende de Spelen gevolgd.

Astma komt relatief vaak voor onder sporters. Eén op de vijf atleten die meedoen aan de Olympische Spelen hebben er last van. In sommige onderdelen lijden zelfs één op de vier atleten aan astma. Bepaalde sporten worden uitgeoefend in omstandigheden die astma kunnen uitlokken.

Het is echter ook zo dat sommige atleten astma voorwenden, zodat ze bepaalde geneesmiddelen kunnen nemen. Deze middelen kunnen de prestaties lichtelijk verhogen