Kinderen op jonge leeftijd naar de kinderopvang brengen, kan ze mogelijk beschermen tegen leukemie. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

Waarschijnlijk komt dit omdat ze in de kinderopvang blootgesteld worden aan bepaalde infecties. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen op een conferentie in Londen. Kinderen die naar de kinderopvang gaan, hebben 30 procent minder kans op het ontwikkelen van de meest voorkomende vorm van kinderleukemie in vergelijking met kinderen die niet naar de opvang gaan.

Hoe eerder kinderen in contact komen met anderen hoe beter, blijkt uit 14 studies. Kinderen die op een leeftijd van één of twee jaar naar de kinderopvang gingen, waren het best beschermd.

Uit de studie werd niet duidelijk waarom sociaal contact kan beschermen tegen leukemie. Maar de resultaten lieten wel zien dat infecties op jonge leeftijd er op de een of andere manier ervoor zorgen dat de kinderen beschermd worden tegen de zeldzame ziekte.

Volgens de wetenschappers is dit het bewijs dat sommige infectiesoorten in de jonge jaren het immuunsysteem kunnen stimuleren. De onderzoekers bestudeerden 14 studies naar bijna 20.000 kinderen wereldwijd. Bijna een derde van hen had acute lymfatische leukemie. Dit is de meest voorkomende vorm van kinderleukemie.