Het Europees Parlement heeft in Straatsburg gepleit voor de invoering van een Europese donorkaart voor orgaansdonors. De Europese Commissie gaat dit opnemen in een actieplan.

Zo'n kaart moet artsen in andere EU-landen duidelijker maken dat iemand donor is. De huidige donorkaarten verschillen veel en zijn vaak alleen opgesteld in de eigen taal. Hierdoor begrijpen buitenlandse artsen soms niet wat de overledene had gewild. En vaak is er geen tijd om dit uit te zoeken. 

In Europa staan meer dan 60.000 mensen voor een orgaantransplantatie op een wachtlijst. Vijftien tot dertig procent van de patiënten overlijdt terwijl ze op een transplantatie wachten. Het tekort aan donors werkt ook de toename van illegale orgaanhandel in de hand.

Naast de kaart zouden de lidstaten tegen 2010 de nationale wetten moeten aanpassen die orgaandonatie beperken tot de eigen landsgrenzen.

Een overweldigende meerderheid van de Europarlementsleden (653 voor, 14 tegen) pleitte in een rapport voor het eerst voor een Europese aanpak. Dit zal geen makkelijke opgave worden, want de regelingen in de lidstaten liggen nu nog ver uit elkaar.