Wetenschappers hebben ontdekt dat het maken van fouten is te voorspellen. Een halve minuut voordat iemand een fout maakt, zetten de hersenen zich onvrijwillig in een toestand van rust. Dat gebeurt vooral bij het verrichten van herhalend en eentonig werk. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. De hersenen blijken tijdens het eentonige werk een korte pauze te nemen en daar kan je helemaal niets aan doen.

Wanneer mensen scherpte verliezen, vloeit er bloed naar het deel van de hersenen dat actiever is in een status van rust. Die status duurt bijna een halve minuut en daarna maken mensen een fout.

Waarschuwingssysteem
De uitkomst van het onderzoek maakt het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk een waarschuwingssysteem te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor mensen die werken als luchtverkeersleider.

De onderzoekers denken een apparaat te kunnen bouwen dat op het hoofd van iemand wordt geplaatst van mensen die belangrijke beslissingen moeten nemen. Het apparaat geeft dan aan of het brein van de gebruiker in een staat is waarin beslissingen niet de juiste zullen zijn.