Speciaal snoep beschermt de tanden van kinderen tegen gaatjes. Dat is effectiever dan tandvriendelijke kauwgom. Het is een simpele en effectieve aanvulling op regelmatig tandenpoetsen.

In Venezuela deden 200 kinderen tussen de tien en elf jaar mee aan dit onderzoek. Alle kinderen moesten 's ochtend en 's avonds hun tanden poetsen. Daarbij kreeg de helft van de kinderen na het poetsen ook speciale tandbeschermende snoepjes. De andere helft van de kinderen kreeg suikervrije pepermuntjes na het poetsen.

Na een jaar bleek de groep kinderen die de tandbeschermende snoepjes kreeg 62 procent minder gaatjes te hebben dan de groep die suikervrije pepermuntjes at. Deze nieuwe snoepjes zijn dan ook veel effectiever dan de tandvriendelijke kauwgomsoorten die Xylitol bevatten. Dit komt omdat stukjes snoep in de kiezen blijven hangen en daardoor langer werkzaam zijn.

Het gaat om de snoepjes BasicMints, die nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Deze snoepjes bevatten geen fluoride, maar een stof die erg lijkt op een stof die je van nature al in je speeksel hebt. Die stof, CaviStat geheten, neutraliseert schadelijke enzymen en voorkomt daardoor gaatjes.