Wat iemand wil op het relationele vlak is van het gezicht af te lezen. Daarbij kiezen mannen en vrouwen juist voor het tegenovergestelde.

Mensen blijken over het algemeen goed aan elkaar te kunnen zien of zij openstaan voor seksuele relaties. Mannen kiezen voor vrouwen die de uitstraling hebben van iemand die openstaat voor kortstondige seksuele relaties. Vrouwen kiezen echter voor mannen die eruit zien alsof ze behoefte hebben aan een lange relatie.

Drie Britse universiteiten ondervroegen 700 mensen voor het onderzoek. Ze kregen telkens een tweetal foto’s te zien van dezelfde persoon, met subtiele aanpassingen. De deelnemers moesten aangeven op welk van de twee foto’s de persoon open zou staan voor een korte seksuele relatie. Ook werd ze onder andere gevraagd wie ze het aantrekkelijkst vonden.

De meeste mensen vinden het lastig om in te schatten wat iemand wil in een relatie. Toch blijken ze vaak instinctief diegene te kiezen die hetzelfde van een relatie verwacht als zijzelf.

Mannen die openstaan voor one-night stands worden over het algemeen als meer mannelijk beoordeeld. Als gezichtskenmerken hebben ze vaak een vierkante kaaklijn, grote neus en kleine ogen. De wetenschappers waarschuwen wel dat er ook genoeg uitzonderingen zijn.