MAASTRICHT - Cardioloog Leo Hofstra van het academisch ziekenhuis Maastricht wil zoveel mogelijk medewerkers van bedrijven en inwoners van onder meer de gemeente Maastricht de kans geven de conditie van hun hart te laten testen.

Dat gebeurt in het kader van het door hem ontwikkelde Happy-project (heart attack prevention program for you). Deze 'hart-apk' is maandag begonnen met een screening van het hart van 2000 medewerkers van het azM, liet een woordvoerster van het ziekenhuis maandag weten.

De screening bij het azM, dat sinds 1 januari Maastricht Universitair Medisch Centrum heet, vindt deze week plaats. De test is een onderdeel van de Gezondheidsweek, een initiatief van de Arbodienst van het ziekenhuis.

De provincie Limburg is in principe bereid mee te betalen aan een uitbreiding van de hart-apk naar enkele wijken in Maastricht, mits ook de gemeente en het Zorgkantoor meebetalen. Ook gemeenten in de regio Heerlen moeten daaraan meedoen, zei een woordvoerster van de provincie.

Buikomvang

De hart-apk screent deelnemers op onder meer buikomvang, bloeddruk en gewicht. Iedere deelnemer kan een lijst invullen met gegevens over zijn of haar persoonlijke levensstijl.

Aan de hand daarvan kan worden omschreven hoeveel risico iemand loopt op een hartaanval binnen tien jaar. De deelnemer krijgt vervolgens een op maat gesneden advies toegestuurd hoe die te voorkomen.

Happy-run

Hofstra overlegt met de gemeente Maastricht over deelname aan het project. Hij ontwikkelde het project. Vorig jaar werd dat voor het eerst uitgevoerd tijdens de Happy-run in Maastricht, een hardloopwedstrijd door de stad.

Daaraan deden ongeveer duizend mensen mee, die een jaar lang persoonlijk werden begeleid. Hun risico op hartproblemen nam daardoor met 15 procent af. Ook hun bloeddruk daalde. Van de deelnemers ging 82 procent gezonder leven.