Een klein beetje beenmerg verwijderen, bevordert het herstel van botbreuken in ratten. Als dit bij mensen net zo goed werkt, zijn ingewikkelde operaties bij ouderen met een gebroken heup misschien verleden tijd.

Bij de behandeling wordt er bij de botbreuk een klein beetje beenmerg weggehaald. Als het bot geneest, komt er in de plaats van dat beenmerg bot te zitten. Door stimulering met botgroeihormoon (PTH) blijft het nieuwgevormde bot ook zitten. De bot is daardoor veel steviger dan ervoor, omdat er geen holte meer is.

Als deze techniek net zo goed werkt bij mensen, kan het goed helpen bij ouderen. Die hebben vaak broze botten, die soms helemaal vervangen moeten worden na een breuk. Dat zou met deze techniek niet meer nodig zijn, omdat de botten door er veel steviger van worden.

Beenmerg zit in het midden, in een holte van grotere botten. Beenmerg is betrokken bij het produceren van nieuwe bloedcellen. De hoeveelheid die weg wordt gehaald, is zo gering dat het niet van invloed is op de bloedproductie.