Mannen die een jaar langer onderwijs volgen, hebben minder kans op overgewicht. De kans op overgewicht daalt zelfs met 2 tot 4 procent.

Bij de vrouwen daarentegen is er weinig verschil. Hoger opgeleide vrouwen hebben net zoveel kans op overgewicht als lager opgeleide vrouwen. Dit is de conclusie in het vandaag verschenen rapport van het Centraal Planbureau 'Does education reduce the probability of being overweight?'.

Het onderzoek van het CPB is gebaseerd op gegevens van eeneiige tweelingen uit Australië. Eeneiige tweelingen hebben exact dezelfde genen en groeien meestal op in dezelfde sociaal-economische omgeving. Door juist deze groep te gebruiken voor het onderzoek kunnen veel factoren die van invloed zijn worden uitgesloten.

Bij de tweelingen die werden gevolgd in het onderzoek heeft de ene helft een hogere opleiding gevolgd dan de andere helft en werd gekeken naar het gewicht. Opvallend aan het onderzoek was dat het opleidingsniveau wel van invloed was bij de mannen, maar niet bij de vrouwen.

Uit het onderzoek is niet gebleken of onderwijs dat specifiek gericht is op gezonde voeding en lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van overgewicht en zwaarlijvigheid bij mannen én vrouwen.