Vrouwen die van hun eerste kind zijn bevallen via een keizersnede krijgen minder kinderen dan vrouwen die zijn normaal zijn bevallen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Noorse Instituut van Volksgezondheid (NIPH) en de universiteit van Bergen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Verloskunde en Gynaecologie. 

De onderzoekers verzamelden alle data van eerstgeborenen van 1967 tot 1996 en latere geborenen tot 2003. In totaal waren dit bijna 600.000 geboortes. Ook werd gekeken naar welke bevallingen de oorzaak waren van de afgenomen vruchtbaarheid. De resultaten van dit onderzoek bevestigen hiermee de uitkomst van eerder onderzoek.

Twaalf procent minder
Verder is geconstateerd dat na een doodgeboren kind of een kind dat sterft in het eerste levensjaar het aantal zwangerschappen niet daalt. Als het kind overleeft, dan blijft het vaak het enige kind in vergelijking met vrouwen die via de normale weg bevallen. Van de vrouwen die van hun eerste kind zijn bevallen via een keizersnede krijgt twaalf procent minder een tweede kind dan vrouwen die vaginaal zijn bevallen.

Dat lijkt niet te maken hebben met de medische reden van de keizersnede of de lichamelijke consequenties van de operatie, maar lijkt meer te maken te hebben met het feit dat als vrouwen eenmaal het kind hebben dat ze willen niet nog een keer zwanger willen zijn, willen bevallen en alles wat daar bij komt kijken.