Langere levensduur bij beroerte en prostaatkanker

AMSTERDAM - Minder ziekenhuispatiënten sterven binnen een jaar na de eerste ziekenhuisopname. Bij mensen die werden opgenomen met een beroerte daalde de sterfte tussen 2000 en 2005 met ruim 25 procent, bij opname voor prostaatkanker nam de sterfte met 21 procent af.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Kanker heeft de hoogste zogenoemde eenjaarssterfte na de eerste ziekenhuisopname.

Nazorg

In 2005 overleed 22 procent van de mensen binnen een jaar nadat ze voor het eerst werden opgenomen voor een beroerte. De afname met een kwart is te danken aan de betere nazorg en een beter afgestemde behandeling door een nauwkeuriger diagnose.

De daling van de sterfte bij prostaatkankerpatiënten is te danken aan een diagnosetest, waardoor de ziekte in een eerder stadium kan worden ontdekt.

Kanker

Kanker had de hoogste eenjaarssterfte in 2005. Bijna 25 procent van de patiënten die voor het eerst voor een kwaadaardige vorm van kanker in het ziekenhuis worden opgenomen, komt volgens het CBS binnen een jaar te overlijden.

Van patiënten die binnenkomen met alvleesklierkanker overlijdt tachtig procent binnen een jaar, gevolgd door leverkanker, slokdarmkanker en longkanker.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie