Gisteren kwam Zembla met het bericht dat de balansventilatiesystemen gezondheidsklachten kunnen opleveren. Specialisten roepen op deze energiezuinige ventilatie systemen niet meer te gebruiken.

Door de slechte ventilatiesystemen hebben er al ruim 300 huishoudens gezondheidsklachten. Mensen hebben last van chronische long- en oogontstekingen, benauwdheid en astmatische aanvallen. De ventilatiesystemen hebben in veel gevallen geleid tot het gebruik van antibiotica en beademingsapparaten. Zelfs ziekenhuisopnames komen regelmatig voor.

Het is al minstens twee jaar bekend bij de GGD dat deze ventilatiesystemen gezondheidsklachten kunnen opleveren. De GGD verklaarde toen nog dat het zou liggen aan verkeerde installatie en onderhoud van de systemen. De balansventilatiesystemen zijn over de afgelopen jaren nog wel verbeterd, maar blijken dus nog steeds niet goed te werken. Ook het Astmafonds en de Vereniging Eigen Huis zijn niet tevreden met deze systemen.

Ventileren is belangrijk om verse lucht in je huis te krijgen. Als je niet genoeg ventileert, wordt de lucht in je huis snel vervuild en kun je daar last van krijgen. Maar door ventileren gaat er vaak ook veel warmte en dus energie verloren. Daarom zijn er tegenwoordig ventilatiesystemen die je huis op energiezuinige wijze ventileren.