Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil onveilige praktijken binnen de alternatieve geneeskunde aanpakken. Het moet volgens hem mogelijk zijn om zo'n praktijk te sluiten.

Momenteel kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de praktijk van een alternatieve genezer niet sluiten, omdat dit alleen binnen het reguliere circuit kan. De wet moet op dit punt waarschijnlijk aangepast worden. Ook moet er meer duidelijkheid komen voor de patiënt of een behandelaar geregistreerd staat als arts.

Klink vindt dat de behandelaars hun gezondheidsclaims moeten waarmaken, zoals producenten van voedingsmiddelen en medicijnen dat nu ook doen. Dus wanneer een arts claimt dat hij kanker kan genezen, dan moet hij dat ook kunnen aantonen.

Het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) royeerde eerder deze week een therapeute van het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal. Zij raadde een patiënte aan te stoppen met haar chemokuur waarop ze overleed. Nu blijkt dat deze therapeute nog steeds aan het werk is vanuit haar huis, omdat de tucht alleen voor de vereniging gold.