Wanneer je veel buikvet hebt op veertigjarige leeftijd, neemt je kans om Alzheimer te krijgen rond je zeventigste toe.

Het gaat er niet om hoe zwaar je bent, maar wel waar dit vet zit. Wanneer het teveel aan vet rondom je heupen zit, is er niet zoveel aan de hand. Maar wanneer dit rondom je middel en ingewanden zit, heb je meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. En een grotere kans op Alzheimer, zo is nu aangetoond door wetenschappers aan de Kaiser Permanente Division of Research in Californië.

Het langlopende onderzoek volgde bijna 7000 mensen uit Noord Californië van hun veertigste tot in hun zeventigste levensjaar. Hun buikvet werd gemeten aan het begin van de studie en er werd gekeken wie van deze mensen Alzheimer ontwikkelden. Bijna 16 procent, dus meer dan 1000 mensen kregen Alzheimer. Maar de mensen met het meeste buikvet bleken drie keer zoveel kans te hebben om deze dementie te ontwikkelen dan de deelnemers met de platste buiken.

Volgens de onderzoekers heeft het echter weinig zin om de buiken van senioren te gaan meten om dementie te voorspellen. Op oudere leeftijd is het namelijk vrij normaal dat je spierenmassa verliest en buikvet krijgt. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen.