Wanneer ze de 65 passeren, hebben vrouwen meer problemen om fit te blijven dan mannen. Zij moeten namelijk veel meer eiwit eten om hun spierweefsel te behouden.

Vrouwen bouwen niet zo makkelijk spierweefsel op als mannen. Dit werd onderzocht door 29 senioren van 65 tot 80 jaar veel eiwitrijke producten te laten eten en krachttraining te laten doen. Het onderzoek werd gedaan door wetenschappers van de Britse Universiteit van Nottingham en de Amerikaanse Universiteit van Washington.

Wat blijkt? De mannen in het onderzoek werden door de aangepaste voeding en beweging veel sterker. Blijkbaar is het mannelijke lichaam veel beter in staat om eiwitten in de spieren op te slaan, dan het vrouwenlichaam. Dit sekseverschil bestaat amper voor jongere mensen, maar ontstaat pas na de menopauze.

Mensen verliezen vanaf hun vijftigste elk jaar 0,4 procent van hun spieren. Dit draagt op latere leeftijd bij aan een hoger valrisico en immobiliteit. De onderzoekers vinden het daarom belangrijk dat senioren goed en eiwitrijk blijven eten.