De versheid van het bloed dat je ontvangt bij een bloedtransfusie na een hartoperatie heeft aanzienlijke gevolgen voor je herstel. Bij bloed dat ouder is dan twee weken krijgen de patiënten veel meer complicaties.

Een Amerikaans onderzoek wijst erop dat bloed beter niet zo lang kan worden bewaard als tot nu toe werd gedacht. Bloed mag in Nederland wel tot vijf weken bewaard, maar dat blijkt nu mogelijk gevaarlijk voor sommige patiënten. In Amerika wordt zelfs bloed tot zes weken oud gebruikt.

Van de patiënten die na hun hartoperatie vers bloed ontvingen, kwam 1,7 procent te overlijden. Bij de groep die relatief oud bloed had ontvangen, lag dat percentage op 2,8. Bij deze patiënten kwamen ook nog veel meer ernstige klachten voor.

Voor dit onderzoek werden 6000 patiënten in Cleveland gevolgd die een hartoperatie hadden ondergaan. Ongeveer de helft van de patiënten ontvingen vers bloed, dat niet langer dan twee weken in opslag had gezeten. Patiënten die relatief oud bloed kregen, hadden na een jaar een overlevingskans van 89 procent. Terwijl dit voor patiënten die vers bloed ontvingen 93 procent was.

Voor andere patiënten zijn er ook aanwijzingen dat het beter is om vers bloed te gebruiken. Maar het is lastig om genoeg bloed in opslag te hebben, als het bloed niet langer dan twee weken zou mogen worden bewaard.