Een vrouw heeft na het zetten van een tongpiercing een ontsteking gekregen aan een van haar hartkleppen. Dit is een extreem geval van iets wat toch redelijk vaak voorkomt.

Na het zetten van een tongpiercing kreeg de 30-jarige, gezonde vrouw een forse tandvleesontsteking. Ze had vervolgens de tongpiercing verwijderd, maar de ontsteking ging over in griepachtige verschijnselen. Na vier weken griepverschijnselen is de vrouw opgenomen in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis ging de toestand van de vrouw alleen maar achteruit. De infectie bleek te zijn verspreid naar haar hart. Een van de hartkleppen was aangedaan, waardoor deze niet meer goed functioneerde. De patiënte onderging met spoed een hartoperatie waarbij de ontstoken hartklep werd vervangen.

Tongpiercings zijn enorm populair, maar kunnen dus gevaarlijk zijn. Behalve dat ze verkeerd kunnen worden gezet, leiden ze vaak ook tot ontstekingen in de mond. Het is al langer bekend dat ontstekingen van het tandvlees naar het hart kunnen verspreiden. Deze ontstekingen zijn een grote risicofactor voor hartfalen.