RIO DE JANEIRO - De bij toeristen populaire Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is getroffen door een epidemie van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Dit jaar zijn in de deelstaat al 33 mensen bezweken aan de ziekte die wordt overgedragen door de tijgermug.

Roberto Medronho van een universitair gezondheidscentrum (UERJ) in Rio de Janeiro stelde donderdag in de interneteditie van de Spaanse krant El País dat dit jaar in de deelstaat al meer doden door dengue zijn gevallen dan in heel 2007. Vorig jaar eiste knokkelkoorts in Rio de Janeiro dertig levens.

Getroffenen

Medronho liet weten dat in het nieuwe jaar al bijna 30.000 mensen door de ziekte zijn getroffen. Per dag komen er gemiddeld negenhonderd geïnfecteerden bij.

De gezondheidsautoriteiten hebben het leger en de ziekenhuizen woensdag gevraagd meer bedden vrij te houden voor mensen die door dengue zijn getroffen.

Dengue

Dengue komt vooral voor in verstedelijkte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, het zuidoosten van Azië, het Caribische gebied en Afrika.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt twee vijfde van de wereldbevolking - rond de 2,5 miljard mensen - het risico knokkelkoorts op te lopen.

Symptonen

De eerste tekenen van de ziekte zijn acute hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn, pijn achter de ogen, en spier- en gewrichtspijnen. Daarna krijgt de patiënt onder meer keelpijn en huiduitslag.