Stress heeft een negatieve uitwerking op het immuunsysteem. Niet alleen op je eigen afweer, maar ook op die van je kinderen.

Dat stress een slechte invloed op je afweer heeft, was al langer bekend. Dit is echter voor het eerst dat een onderzoek er op wijst dat dit ook doorgegeven kan worden. Hiervoor werden 169 kinderen en hun ouders gedurende drie jaar gevolgd. De gezondheid van de kinderen werd in verband gebracht met de psychische gesteldheid van de ouders.

De ouders werden elk half jaar getest op emotionele stress, zoals depressie en angsten. De ouders werden ook gevraagd om wekelijks de gezondheid van hun kinderen te noteren. De kinderen bleken vaker ziek te zijn als hun ouders last hadden van emotionele stress.

Dit effect was zelfs in de hoeveelheid witte bloedcellen van de kinderen terug te zien. Dit was verhoogd, wat een teken is van veel stress of een ontsteking. De Amerikaanse wetenschappers weten niet of dit ook een langdurig effect heeft. Ze waarschuwen de ouders dan ook om zich vooral niet teveel zorgen erover te maken.