Vrouwen die een cosmetische operatie ondergaan zijn over het algemeen (88 procent) tevreden met het resultaat. 12 procent heeft er achteraf spijt van. Als belangrijkste reden voor de teleurstelling noemen zij de gebrekkige eigen voorbereiding en matige voorlichting door arts of kliniek.

Dit zijn enkele van de opvallende conclusies van het eerste Nationale Beauty Onderzoek (NBO), dat recent is gehouden onder 3581 vrouwelijke abonnees van de website Newbeauty.nl. Van de respondenten heeft 54 procent ooit een cosmetische behandeling ondergaan, de rest overweegt een dergelijke behandeling.

Er is een aantoonbaar verband tussen de periode van oriëntatie en de mate van tevredenheid over de behandeling. Vrouwen doen gemiddeld 2 jaar over het traject van de keuze tot aan de daadwerkelijke behandeling. Maar liefst 26 procent doet hier langer over dan 3 jaar.

De ontevreden vrouwen oriënteren zich gemiddeld korter dan 1 jaar. Ook raadplegen tevreden vrouwen vaker informatiebronnen als internet, tijdschriften, beurzen en familie/vrienden, dan de groep ontevreden vrouwen.

Bij Nederlandse vrouwen die iets willen laten doen, staat de ooglidcorrectie op nummer één, gevolgd door de 'non-invasieve' huidbehandeling, de neuscorrectie, liposuctie en de borstoperatie.