Van de 70-plussers in Amerika heeft 22 procent last van geheugenproblemen. Deze problemen zijn echter niet het gevolg van dementie.

Er zijn 3,5 miljoen Amerikanen die lijden aan een vorm van dementie. En dan zijn er nog eens 5,4 miljoen Amerikaanse 70-plussers die geheugenproblemen hebben. Dit geheugenverlies belemmert echter hun dagelijkse functioneren niet. Dit ontdekken wetenschappers van de Duke University School of Medicine.

Van deze groep mensen met geheugenverlies had een kwart een chronische ziekte, zoals diabetes of een hartaandoening.  Deze aandoening draagt mogelijk bij aan hun cognitieve problemen. Mensen met geheugenproblemen zonder dementie hebben wel een grotere kans om dementie te ontwikkelen; 12 procent kreeg binnen een jaar een vorm van dementie. Tegelijkertijd herstelde ook 20 procent. Zij functioneerden na een jaar weer op hun oude niveau.

Waarom voor sommige mensen de situatie alleen verslechtert, terwijl anderen weer opkrabbelen, is voor de onderzoekers nog onduidelijk. Wel willen ze hiermee benadrukken dat geheugenverlies dus niet persé het begin van dementie hoeft te zijn en er dus nog hoop is.