Drankorexia: liever alcohol dan eten

Veel vrouwen drinken liever een groot glas wijn dan dat ze wat eten. Dit fenomeen, waarbij vrouwen hun calorie inname beperken tot alleen alcohol, wordt drankorexia genoemd.

Vrouwen zijn vaak bezig met diëten en op de calorieën letten. Als dit extreme en ziekelijke vormen aanneemt, wordt het als anorexia nervosa gezien. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer vrouwen die om hun calorie inname te beperken een maaltijd overslaan in ruil voor een glas wijn.

Dit eetgedrag schijnt vaker voor te komen bij boulimie dan bij anorexia patiënten. Prof. Janet Treasure in Londen, gespecialiseerd in eetstoornissen, noemt dit een extreem gevaarlijke combinatie van binge drinking en een eetstoornis. Je raakt dan eerder dronken en krijgt ook sneller maag problemen. Dit terwijl je helemaal geen voedingswaarde binnenkrijgt.

Het is overigens niet zo dat deze vrouwen dan ook minder calorieën binnen krijgen. Een glas wijn zoals je die meestal in een restaurant of kroeg krijgt bevat evenveel calorieën als een gezonde lunch. Ook een glas bier zit vol calorieën.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie