ARNHEM - Het aantal skiërs dat tijdens de wintersport hoofd of halsletsel opliep, is dit jaar toegenomen. In 2007 kreeg 9 procent tijdens de krokusvakantie te maken met letsel aan het hoofd of de hals, in 2008 is dit gestegen tot 20 procent van alle letsels. Dat maakte Europ Assistance maandag bekend.

Van alle brokkenmakers tijdens de wintersport is ruim 32 procent tussen de 10 en 20 jaar. Volgens de alarmcentrale is dit aantal gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar.

Wel constateert de dienst een verandering in andere leeftijdscategorieën. Zo was een sterke daling op te merken wat betreft het aantal letsels in de leeftijdsgroep van 41 tot 50 jaar. In de groep van 21 tot 30-jarigen nam het aantal gewonden sterk toe.

Jonge kinderen

Hoewel VerzekeraarsHulpDienst (VHD), onderdeel van Europ Assistance, eerder sprak van een sterke toename van hoofd-en halsletsel bij zeer jonge kinderen, blijkt dit niet zo te zijn, aldus Europ Assistance.

Letsel aan zowel armen als benen spannen met 72 procent nog steeds de kroon met hierbij wel een piek bij de jeugdige skiërs.