De elektrische sigaret Super Smoker zou zulke hoge doseringen nicotine bevatten dat de gebruikers ervan last krijgen van hartkloppingen. Huisartsen en cardiologen zien steeds meer patiënten met medische klachten.

Medici maken zich ook ongerust over de mogelijke schadelijke effecten van de sigarettendampen voor astmapatiënten. De Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland hebben daarom een brief gestuurd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Hierin dringen zij aan op versneld onderzoek naar de veiligheid van de e-sigaret.

Hoewel de e-sigaret geen schadelijke stoffen bevat zoals teer, zitten er wel hoge concentraties nicotine in en komen er dampen uit. Toch is er voorlopig alleen een reclameverbod. Minister Klink wil eerst de Europese afspraken afwachten. Er is nu namelijk nog onduidelijkheid of de e-sigaret een geneesmiddel of een genotsmiddel is.

Tot nu toe zijn er 200.000 Super Smokers verkocht. De fabrikant dreigt met een rechtzaak, zodat er onafhankelijk onderzoek wordt verricht naar de e-sigaret.