DEN HAAG - In Niger overlijdt een op de zeven vrouwen in het kraambed. Dat maakt het Afrikaanse land het gevaarlijkste land om te bevallen. Dat heeft Oxfam Novib donderdag bekendgemaakt.

De ontwikkelingsorganisatie vraagt in het kader van Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart aandacht voor de "erbarmelijke omstandigheden waarin miljoenen vrouwen in de wereld moeten bevallen".

Jaarlijks komt meer dan een half miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden te overlijden in het kraambed, door "omstandigheden tijdens de zwangerschap of geboorte die meestal onnodig zijn".

Scholing

Volgens Novib zijn goedgeschoolde vrouwen de sleutel tot het terugdringen van moedersterfte. Niger heeft slechts een vroedvrouw voor elke 33.000 inwoners.

Novib roept rijke landen op de kwaliteit en kwantiteit van de armoedebestrijding te verhogen. De extra 50 miljard dollar tegen moedersterfte, in 2005 beloofd door de G8, blijft waarschijnlijk steken op 20 miljard, aldus Novib.

Doelstelling

Daarnaast zijn er geen tekenen dat de moedersterfte daalt. In 2000 spraken wereldleiders af dat de moedersterfte in 2015 met driekwart gedaald moest zijn. Niets wijst erop dat dit doel zal worden gehaald.

Van de tien landen waar moedersterfte het meest voorkomt, liggen er negen in Afrika.