De geur van citroenen kan zorgen dat je je vrolijker voelt, maar lijkt je niet fysiek beter te maken. Tenminste: dit is niet meetbaar met medische onderzoeken.

Voor dit onderzoek kozen wetenschappers van de Universiteit van Ohio voor Lavendel- en Citroenolie, omdat deze erg populair zijn in de Aromatherapie. Beide geuren leverden echter geen meetbaar effect op het immuunsysteem, gevoelens van pijn of stress of de genezing van wonden. Alleen Citroenolie verbetert het humeur.

De wetenschappers onderzochten 56 gezonde vrijwilligers die drie keer een halve dag de geuren roken. Hun bloed werd afgenomen, hun hartslag gemeten en zij deden mee aan enkele psychologische testen. Er werden echter geen meetbare veranderingen gevonden. Soms werkte gedistilleerd water zelfs beter dan Lavendelolie.

Dit wil echter niet zeggen dat Aromatherapie niet kan werken, denken de onderzoekers. Blijkbaar voelen mensen toch verbetering door het placebo-effect van deze therapie. Bovendien is het menselijk lichaam zo complex dat de wetenschappers onmogelijk kunnen bewijzen dat de therapie níet werkt, wanneer mensen beweren dat het voor hen wel werkt.