Oudere mannen die weinig mannelijke hormonen in hun bloed hebben, zouden wel eens meer kans kunnen hebben op een depressie, vermoeden Australische onderzoekers.

De wetenschappers van de Universiteit van West-Australië vermoeden dat testosteron een grote invloed heeft op stofjes in de hersenen die het humeur bepalen. De hoeveelheid testosteron neemt sowieso af bij een hogere leeftijd, maar niet bij iedere man evenveel.

Van bijna 4000 mannen ouder dan 70 jaar namen de onderzoekers bloed af, en testten hen op depressie. De 203 deelnemers die depressief bleken, hadden aanzienlijk minder testosteron in hun bloed. De mannen met de minste testosteron hadden zelfs drie keer zoveel kans om depressief te zijn dan mannen met de meeste testosteron.

De onderzoekers vermoeden dat testosteron dus een goed medicijn tegen depressie zou kunnen vormen. Maar dat moet verder onderzoek uitwijzen. De onderzoekers wijzen er op dat een depressie door vele factoren kan worden veroorzaakt. Waarschijnlijk is een laag gehalte aan testosteron niet de enige reden waarom oudere mannen depressief worden.