Jongeren voelen zich steeds vaker moe. Uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) blijkt dat vooral meisjes last hebben van chronische vermoeidheid.

Eén op de tien klachten van jongeren op het spreekuur van de huisarts, heeft te maken met vermoeidheid. Professor Greta Moorkens en haar team van het UZA ontdekken dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren oververmoeid raken, 16 jaar is. Het treft vooral jonge vrouwen.

Ze onderzochten 65 patiënten tussen 12 en 25 jaar die zich al meer dan zes maanden voortdurend moe voelden. Geen enkele patiënt leed aan een aantoonbare ziekte, maar ze voelden zich wel lichamelijk ziek. Meer dan de helft had last van lage bloeddruk, koude voeten en handen, ze werden bleek, zweetten en hadden last van gewrichtspijnen.

De oorzaak hiervoor is nog niet bekend. Moorkens vermoedt dat stress een belangrijke factor is die kan zorgen voor chronische vermoeidheid. Jongeren die last hebben van vermoeidheid, kunnen volgens haar het beste hun huisarts raadplegen en in beweging blijven.