Regelmatig sporten en een goede conditie zijn belangrijker dan op je gewicht letten. Dunne mensen die niet sporten hebben net zo'n grote kans om te overlijden als mensen met overgewicht.


Je BMI, vetpercentage en middelomtrek worden steeds vaker gebruikt om je gezondheid te meten. Als deze te hoog zijn wordt je dan ook aangeraden om af te vallen. Gewicht blijkt nu minder belangrijk dan gedacht, maar toch is afvallen geen slecht advies. Een goede algehele conditie door regelmatig te sporten is namelijk het belangrijkst.

Mensen die regelmatig sporten hebben ongeacht hun gewicht een kleinere kans om te overlijden. De onderzoekers vertellen in het Journal of the American Medical Association dat het verschil in sterftekans tussen dikke fitte en dunne onfitte mensen tot wel 50 procent kan oplopen.

De laatste jaren is er steeds meer nadruk op je gewicht komen te liggen. Maar beweging is volgens de onderzoekers belangrijker. Elke dag een half uurtje stevig wandelen, is al genoeg. Dit is gebleken uit een studie waarbij ruim 2600 mensen twaalf jaar zijn gevolgd. Alle deelnemers waren boven de 60 jaar.