Botox geeft in sommige gevallen gevaarlijke bijwerkingen die zelfs dodelijk kunnen zijn. Dit is, voor zover bekend, alleen bij (spastische) kinderen een risico.

De Amerikaanse Voedsel en Medicijnen Autoriteit (FDA) heeft afgelopen vrijdag een waarschuwing uitgegeven voor het gebruik van botox bij spastische kinderen. Dit middel is vooral bekend voor zijn werkzaamheid om rimpeltjes te verminderen Botox verlamt tijdelijk de spieren, waardoor rimpels minder zichtbaar zijn.

Botox helpt bij spastische kinderen de verstijfde spieren te verslappen.

Als de botox zich echter verder verspreid dan waar het plaatselijk is toegediend kan het ook andere spieren verlammen. Hierdoor zou je bijvoorbeeld niet meer kunnen ademen. Bij het gebruik van botox voor cosmetische ingrepen is er overigens geen aanwijsbaar risico. Er zijn al ontelbaar veel ingrepen gedaan met botox en daarbij is nog nooit iemand overleden.

De VU had afgelopen november ontdekt dat een combinatie van botoxinjecties en fysiotherapie spastische kinderen helpt bij het bewegen. Daar zijn nu dus twijfels over gerezen.