Wanneer je uit je mond ruikt, of dat idee hebt, kun je dat tegenwoordig laten controleren op het speciale 'slechte adem'-spreekuur in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Met een speciaal apparaat wordt de oorzaak van het probleem gezocht.

Bijna iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, vooral 's ochtends, maar voor sommige mensen is het aan de orde van de dag. Speciaal voor hen is op de poli mond-, kaak- en gezichtschirurgie van het Slingeland Ziekenhuis een spreekuur geopend. Met een Oral Chroma-apparaat kunnen de mondhygiëniste en kaakchirurgen de oorzaak herleiden.

Vaak wordt slechte adem (halitose) veroorzaakt door bacteriën in de mond. Slechts bij 5 procent van de mensen ontstaat slechte adem door ziekte of maagproblemen. Met de juiste tandpasta, tongschraper en spoelmiddel wordt de natuurlijke balans van de mond weer hersteld.

Halitose of de angst om een slechte adem te hebben (halifobie) kan mensen erg beperken in hun sociale leven. Ze zijn voortdurend bang om uit hun mond te ruiken of merken dat hun gesprekspartners standaard een stapje terug doen. Dit kan mensen erg onzeker maken.