Na een valcursus van acht weken vallen ouderen minder dan daarvoor. Hierdoor blijven 65-plussers actiever en zijn zij meer zelfredzaam. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Rixt Zijlstra.

De angst om te vallen en iets te breken kan zoveel invloed op het leven hebben, dat senioren zich van de samenleving verwijderen en uiteindelijk depressief worden. Een valcursus blijkt hier significant verandering in te kunnen brengen. Zijlstra van de Universiteit Maastricht onderzocht vierduizend 70-plussers in Zuid-Limburg. Hieruit bleek dat de deelnemers minder valangst ervaarden, minder activiteiten vermeden en meer ondernamen. Ze voelden zich minder beperkt in hun leven.

Een derde van de 65-plussers valt jaarlijks, sommigen van hen zelfs meerdere keren per jaar. Vooral een gebroken heup kan gevaarlijk zijn, de gevolgen zijn soms op langere termijn fataal. Tijdens een valcursus worden deelnemers gestimuleerd om dingen te ondernemen die ze eigenlijk niet durven door hun valangst. Ook leren ze om hun gewoontes zo aan te passen dat ze minder risico lopen om te vallen.