Niet alleen jonge moeders hebben vaker problemen met de gezondheid van hun kroost, ook de leeftijd van de vader blijkt van invloed. Hoe jonger pa, hoe meer kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of vroegtijdig overlijden.

Met name vaders jonger dan twintig jaar lopen meer kans om tegen deze problemen aan te lopen. Dat blijkt uit een Canadese studie naar 2,6 miljoen baby's die tussen 1995 en 2000 zijn geboren in de Verenigde Staten. De gezondste baby's die werden geboren, hadden een vader ouder dan twintig jaar oud.

Al eerder bleek de leeftijd van de moeder van invloed, maar waarom ook de leeftijd van de vader van belang is, weten de onderzoekers nog niet. Ze sluiten een biologische reden niet uit, maar ze vermoeden dat het te maken heeft met de relatie met de moeder van het kind. Over het algemeen lijken jonge vaders minder meevoelend en bieden ze minder steun aan hun partner. Ook hebben ze vaker minder geld en een lagere opleiding en kunnen op die manier hun gezin minder goed ondersteunen.