Het roken van een jointje kan tot een tandvleesontsteking leiden. Het was al langer bekend dat roken vaak voor tandvleesproblemen zorgt. Maar nu blijkt dat ook een jointje slecht is voor je tandvlees.

Eén op de drie tandvleesontstekingen kan worden toegeschreven aan het veelvuldig gebruik van wiet. Dit komt volgens Nieuw-Zeelandse wetenschappers door de giftige stoffen die worden ingeademd. Dit past ook bij eerder gepubliceerd onderzoek, dat wiet een verhoogde kans op longkanker geeft.

Alle wiet-rokers uit het onderzoek rookten ook veel sigaretten, waarvan al langer bekend is dat het tandvleesontsteking kan veroorzaken. Maar zelfs als hiermee rekening werd gehouden bij de resultaten, was de kans op tandvleesontsteking voor hun 32ste bij de wietrokers drie maal zo hoog. Bovendien ontwikkelden blowers die geen sigaretten roken vaak ook tandvleesontsteking.

Tandvleesontsteking is een van de meest voorkomende ziektes bij volwassenen. Het kan in erge gevallen leiden tot tandbederf en zelfs tandverlies.