ENSCHEDE - Baarmoederhalskanker komt in Nederland het meest voor bij vrouwen met een lagere sociaaleconomische status. Dat blijkt uit onderzoek van Maaike van der Aa, die vrijdag promoveert op het onderwerp aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Het onderzoek van Van der Aa toont aan dat baarmoederhalskanker vaker voorkomt in gemeenten met relatief veel immigranten en in gemeenten met veel mensen met een uitkering.

Verder hadden de vrouwen die woonachtig waren in buurten met een lage sociaal economische status tumoren met hogere stadia en waren ze jonger op het moment van diagnose.

Resultaten

Deze resultaten benadrukken volgens de onderzoekster dat toekomstige preventieprogramma's voor baarmoederhalskanker zich meer moeten richten op vrouwen met een lage sociaal economische status, die niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.

Verder betoogt ze dat de leeftijdsgrens voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker niet verlaagd dient te worden maar dat er meer aandacht moet komen voor de oudere vrouwen met baarmoederhalskanker.