AMSTERDAM - Het lopen op hoge hakken is volgens een Italiaanse urologe lang zo slecht niet voor vrouwen als wel eens wordt gedacht.

Dat meldde de BBC maandag.

Volgens de Britse omroep werd het lopen op schoenen met hoge hakken al in verband gebracht met problemen variërend van eeltvorming tot schizofrenie, maar een Italiaanse urologe ontdekte dat er ook een positief effect is.

In een brief aan de Europese Vereniging voor Urologie breekt ze een lans voor de hooggehakte schoen.

Optimaal

Uit een onderzoek dat ze uitvoerde onder 66 vrouwen onder de vijftig jaar bleek namelijk dat de vrouwen die hun voet onder een hoek van vijftien graden ten opzichte van de grond hielden (gelijk aan een hak van ongeveer vijf centimeter) net zo'n goede lichaamshouding hadden als vrouwen op 'platte' schoenen.

Ook ontdekte ze dat de spieren in het bekken minder elektrische activiteit lieten zien. Dat wijst volgens de onderzoekster op een optimale stand van de bekkenspieren. Die optimale stand zou de spieren kunnen helpen om in kracht toe te nemen.

De bekkenbodemspieren zijn een belangrijke spiergroep in het vrouwenlichaam. Ze ondersteunen de organen in de buik en helpen bij het ledigen van blaas en darmen of het voorkomen daarvan. Ook tijdens de seks spelen de ze een belangrijke rol.

Oplossing

Vaak verslappen deze spieren bij het ouder worden en na een bevalling. Er zijn wel oefeningen om de spieren weer op sterkte te krijgen, maar Maria Cerruto hoopt dat door haar bevindingen de noodzaak daarvan verdwijnt.

"Vrouwen hebben vaak moeite om de juiste oefeningen te doen voor de bekkenbodemspieren, en het dragen van hakken kan daarvoor een oplossing zijn," zei ze tegen de BBC.

Prullenbak

Zoals veel vrouwen houdt de Italiaanse van het lopen op hoge hakken. Cerutto: "Dan is het toch fijn om te weten dat er mogelijke gezondheidsvoordelen aan kleven."

Een fysiotherapeute uit Bradford benadrukte tegenover de BBC dat de uitkomst van het onderzoek niet betekent dat alle vrouwen die een betere bekkenbodemfunctie willen nu ineens op stileto's moeten gaan lopen. "We hebben de gewone oefeningen nog lang niet naar de prullenbak verwezen."