RIJSWIJK - Verpleegkundigen en verzorgers verrichten vaak handelingen waarvan is aangetoond dat ze zinloos zijn. De zorg aan patiënten en cliënten kan dus efficiënter en effectiever. Dat zegt het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) in een rapport dat vrijdag verschijnt.

Als voorbeeld van een onnodige handeling wordt genoemd het routinematig scheren van een patiënt voor een operatie. Aangetoond is dit de infectiekans die men denkt te vermijden, in de praktijk niet afneemt.

Een ander voorbeeld is het vastbinden van cliënten in verpleeghuizen om te voorkomen dat ze uit bed vallen. Het aantal 'valincidenten' neemt er niet door af staat in het rapport.

Veel van die overbodige handelingen zijn als ware het rituelen geworden. Het blijkt vaak lastig om in de zorg oude gewoonten los te laten en nieuwe aan te nemen.

Rituelen

In totaal staan in het rapport negentien 'rituelen' in de verpleging en de zorg waarvan is aangetoond dat ze niet zinvol zijn. De LEVV hoopt dat met het overzicht een bijdrage te kunnen leveren aan het uitbannen van deze handelingen.

De organisatie vermoedt dat de meeste verpleegkundigen wel weten dat sommige handelingen geen zin hebben, maar niet weten hoe ermee te stoppen.