Door de hoge sterfte in het probiotica-onderzoek van het UMCU klinkt elke dag een Yakult ineens een stuk minder aanlokkelijk. Maar is dat terecht?

De Inspectie van Gezondheid is een onderzoek gestart naar het onderzoek waarbij tussen 2004 en 2007 na behandeling met probiotica 24 mensen zijn overleden. Immunoloog Eric Claassen laat aan Volkskrant weten dat hij niet denkt dat de doden zijn gevallen door het toedienen van de probioticamix, maar denkt dat er misschien toch iets mis is gegaan met de statistische analyse van het onderzoek.

Het is dus niet nodig om drankjes als Yakult, Vifit en Danone Ativia te gaan mijden. Probiotica bestaat uit onschuldige darmbacteriën die bij gezonde mensen een positief effect op de gezondheid hebben. Er zijn honderden verschillende soorten van deze bacteriën, en slechts een klein deel daarvan is onderzocht. De heilzame effecten van enkele bacteriën zijn al decennia lang bekend, aldus Claassen. Maar in hoeverre probiotica kan helpen bij ernstige aandoeningen als darmkanker en eczeem, dat moet dus nog onderzocht worden.