De meeste pokerfans hebben geen last van verslavingsverschijnselen; zij spelen vooral voor de lol en niet om het gokken zelf.

Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Universiteit Twente en Tactus Verslavingszorg. Zij ondervroegen 589 pokerspelers van diverse leeftijden. Van hen had 11 procent problemen gekregen door het pokeren, variërend van geldproblemen tot ernstige schuldgevoelens.

Ook is in het onderzoek bekeken wie de zogenaamde risicospelers zijn: dat zijn pokeraars die kans hebben verslaafd te raken aan het spel. Het gaat vooral om mannen die al meer dan vier jaar pokeren, minstens drie keer per week spelen en daarbij veel geld inzetten. Ook spelen zij het spel vooral op internet.

De meeste deelnemers aan het onderzoek zaten niet in die risicogroep. Voor degenen die wel gevaar lopen verslaafd te raken, stelden de onderzoekers enkele tips op om zichzelf in de hand te houden. Ze raden aan om niet te spelen om negatieve gevoelens te verjagen, af en toe pauze te nemen en jezelf een limiet te stellen voordat je aan een potje begint.