LEIDEN - Vorig jaar zijn er bijna 1100 mensen geholpen met een orgaantransplantatie, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2006.

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), die de voorlopige cijfers vrijdag verspreidde, spreekt van een opmerkelijke stijging.

Publieke opinie

Volgens de stichting lijkt het erop dat de publieke opinie over orgaantransplantatie positiever is geworden.

Vermoedelijk komt dat mede door de extra publiciteit die de op 1 juni uitgezonden Grote Donorshow van BNN opleverde.

Transplantaties

Het aantal transplantaties met organen van overleden donoren steeg van 567 naar 728. Daarnaast nam het aantal transplantaties toe met een levende donor: in 2007 waren dat er 358, tegen 281 in 2006.

Maar het aantal patiënten op de wachtlijst blijft volgens de stichting groot. Op 1 januari waren het er 1284. En er sterven nog steeds mensen omdat er niet op tijd een orgaan beschikbaar is.

Voorzichtig optimisme

Maar de NTS is voorzichtig optimistisch. Uit analyses in 2006 bleek dat 70 procent van de nabestaanden niet instemt met orgaandonatie als ze hierover moeten beslissen.

Uit eerste peilingen lijkt dit percentage over 2007 lager te liggen, aldus de stichting. Aangezien zes van de tien mensen van 18 jaar en ouder geen geregistreerde wilsbeschikking heeft, waardoor niet duidelijk is of ze wel of niet een orgaan willen afstaan na hun dood, blijft dit "een belangrijk verbeterpunt".