EINDHOVEN - Het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft per direct een arts geschorst van het Medisch Centrum Maria Magdalena uit Roosendaal voor alternatieve behandeling van (kanker)patiënten.

Het college heeft alle klachten over de arts als terecht beoordeeld, maakte het bekend.

Onherroepelijk

Na het onherroepelijk worden van de uitspraak mag de Belgische arts zijn beroep in Nederland niet meer uitoefenen.

Voor zijn baan als gastro-enteroloog in het ziekenhuis van Kortrijk in België heeft de schorsing vooralsnog geen consequenties, liet een woordvoerster woensdag in een reactie weten.

Internist P. van E. vormde de praktijk in Roosendaal samen met een orthomoleculair therapeute. Ze ontwikkelden de hypothesen dat patiënten bezeten kunnen zijn door demonen of besmet kunnen zijn door gemuteerde parasieten (malariamutanten).

Wichelroede

Het duo gebruikte een soort wichelroede voor het stellen van de diagnoses. In een zogenoemde 'energetische behandeling' werden patiënten geopereerd door 'goddelijke gidsen'. Zieke organen kregen een beschermende energielaag of nieuwe organen werden gevormd uit goddelijke bron.

Kankerpatient

Het tuchtcollege noemt in het bijzonder de behandeling van een overleden kankerpatiënte. De arts stopte zonder overleg met de behandelend specialist de voorgeschreven morfine.

Onder invloed van de therapeute stopte de vrouw bovendien met haar chemokuur. De arts had moeten ingrijpen, oordelen de tuchtrechters.

Volgens het tuchtcollege heeft de arts zich schuldig gemaakt aan misleiding en ten onrechte de titel gastro-enteroloog gevoerd.

Beslissing

In het ziekenhuis in Kortrijk werkt P. van E. nog steeds als gastro-enteroloog. De directie is op de hoogte van het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de Roosendaalse praktijk.

Op basis van het volledige dossier neemt het ziekenhuis op korte termijn een beslissing over de toekomst van de specialist, aldus een zegsvrouw.

De therapeute moet zich later verantwoorden bij het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. De inspectie bovendien aangifte gedaan bij justitie. Volgens het tuchtcollege heeft de arts zich schuldig gemaakt aan misleiding en ten onrechte de titel gastro-enteroloog gevoerd.

Aangifte

De therapeute moet zich later verantwoorden bij het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bovendien aangifte gedaan bij justitie.