SCHIPHOL-RIJK - Veel Nederlanders lopen tijdens de feestdagen overtollige kilo's op, waar ze in januari weer dolgraag vanaf willen. Na de etentjes en feestjes rond kerst en oud en nieuw wil Nederland in totaal 318.470 kilo kwijt.

Dat bleek dinsdag uit een enquête op MSN.nl onder ruim 38.000 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de ondervraagden niet tevreden is over zijn of haar gewicht. Bijna de helft (47 procent) heeft tijdens de feestdagen meer gegeten dan eigenlijk de bedoeling was.

16,7 Procent wil in 2008 10 kilo kwijt, 16,5 procent 5 kilo en 11 procent van de deelnemers wil meer dan 20 kilo afvallen.

Buik

Twee derde van de deelnemers wil het liefst een plattere buik. Ook benen, heupen en billen zijn favoriete lichaamsdelen om af te slanken.

Borrelhapjes

Chips eten tijdens het tv-kijken blijkt voor de meesten de grootste verleiding. Ook koekjes, alcoholische dranken en borrelhapjes zijn een grote bedreiging voor hen die willen afvallen.

Sporten

Uit de enquête blijkt verder dat bijna de helft van de ondervraagden (41 procent) dagelijks meer dan 30 minuten licht beweegt. Echt sporten doet ruim een derde nooit.

Ook gezond eten schiet er nogal eens bij in. 41 Procent eet dagelijks een stuk fruit en 17 procent haalt de 200 gram groente per dag. Bijna driekwart van de deelnemers heeft zich voorgenomen in 2008 meer te bewegen.