UTRECHT - Nederlandse vakantiegangers laten zich vaker inenten tegen tropische ziekten voordat ze op het vliegtuig stappen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in de aanloop naar de Vakantiebeurs, die woensdag begint.

Enquete

In totaal werden ruim vierhonderd Nederlanders in december voor de Continu Schiphol Survey ondervraagd over hoe ze zich beschermen tegen infectieziekten op hun reis naar verre bestemmingen.

Zes op de tien respondenten bleken zich bijvoorbeeld te hebben ingeënt tegen hepatitis A. In 2005 was dat slechts het geval in vier op de tien gevallen.

Spectaculaire toename

Volgens de onderzoekers David Overbosch (Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam) en Pieter van Thiel (Tropencentrum AMC Amsterdam) is sprake van een spectaculaire toename van beschermde reizigers ten opzichte van vorige jaren.

Ze geven dinsdag een toelichting op het onderzoek tijdens een persbijeenkomst op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Onderzoek

Het onderzoek brengt niet uitsluitend positief nieuws. "Helaas blijkt nog dat vooral reizigers naar de populaire vakantiebestemmingen Turkije en Kroatië zich onvoldoende bewust zijn van de gezondheidsrisico's en daarom erg slecht beschermd op reis gaan", aldus de deskundigen.

"Maar liefst ruim 80 procent heeft zich voor deze populaire bestemmingen niet laten vaccineren tegen hepatitis A."