Vrouwen die gelukkig getrouwd zijn, hebben minder vaak last van werkstress dan vrouwen die geen prettig huwelijk hebben.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder dertig stelletjes. Bij alle koppels werkten zowel man als vrouw en waren er ook kinderen. De hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, is diverse keren per dag gemeten.

De vrouwen die aangaven een goed huwelijk te hebben, bleken na een drukke dag werken en kinderen verzorgen minder last van stress te hebben. De vrouwen die vertelden ontevreden te zijn met hun huwelijk, bleven tot laat in de avond veel cortisol in hun lichaam houden en konden hun werk niet goed loslaten.

Bij mannen maakte het geen enkel verschil of zij gelukkig getrouwd waren of niet: zij hadden al snel niet veel stress meer na een drukke dag.

De onderzoekers vermoeden dat gelukkig getrouwde stelletjes de huishoudelijke- en opvoedingstaken eerlijker verdelen, zodat de vrouw meer tijd heeft om werkstress los te laten. Verder onderzoek is echter nodig om de oorzaken vast te stellen.