Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft als eerste in Nederland eilandjes van Langerhans getransplanteerd naar een diabetespatiënt.

De eilandjes van Langerhans produceren insuline. Dit verlaagt het bloedsuiker. Bij mensen met type 1 diabetes werken deze eilandjes niet meer. Door transplantatie met donor eilandjes kan de patiënt weer zelf insuline maken. De verwachting is dat het LUMC deze ingreep vaker zal gaan uitvoeren.

Niet alle patiënten met type 1 diabetes komen in aanmerking voor de transplantatie. Het nadeel is namelijk dat de patiënt zijn leven lang medicijnen moet nemen om de afweer te onderdrukken. Dit is nodig om te voorkomen dat de donor eilandjes worden afgestoten. Momenteel worden de eilandjes alleen getransplanteerd bij mensen die al afweerremmers gebruiken. Dit zijn mensen die een donornier hebben. Zij hebben namelijk ook problemen met het controleren van hun bloedsuiker.

De transplantatie is nog in ontwikkeling en bevindt zich nog in de experimentele fase. Het LUMC is nu nog het enige centrum dat de eilandjes van Langerhans uit het bloed mag halen. In andere landen in Europa en de VS is de operatie al eerder uitgevoerd. Na enige jaren blijkt toch weer een lage dosis insuline nodig.