LONDEN - Lange wachttijden dreigen voor duizenden kankerpatiënten verspreid over de wereld omdat een kernreactor in Canada die radio-isotopen levert voor hun onderzoeken, is stilgelegd. Voor Nederland worden geen problemen verwacht.

Internationale artsen omschrijven het tekort dat ontstaat aan medisch nucleair materiaal als "potentieel catastrofaal", aldus de BBC vrijdag.

Volgens Anne Paans, bestuurlid van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, betrekken de meeste Nederlandse ziekenhuizen hun materiaal vooral uit de reactor in het Nederlandse Petten.

De Chalk River reactor in de Canadese provincie Ontario levert twee derde van alle medische radio-isotopen die bestemd zijn voor ziekenhuizen.

Volle toeren

De kernreactor ging twee weken geleden dicht voor een onderhoudsbeurt, maar die duurt veel langer dan verwacht omdat de veiligheidsmaatregelen bij de overheidscentrale niet in orde zijn. Pas medio januari zal de reactor naar verwachting weer op volle toeren draaien.

Isotopen worden bij onder anderen kankerpatiënten geïnjecteerd om te dienen als radioactieve kleurstof, zodat artsen gedetailleerde scans kunnen maken.

Al duizenden medische testen zijn uitgesteld als gevolg van het tekort aan radioactieve isotopen. Er kan van isotopen geen voorraad worden aangelegd omdat die slechts kortstondig kunnen worden bewaard.

Karwei

"Vorige week was het een hele karwei", aldus Chris O'Brien, de voorzitter van Ontario Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde. "Deze week is (het tekort aan isotopen, red.) verschrikkelijk en volgende week potentieel catastrofaal", zei hij tegen de BBC.

De Nederlandse wetenschapper Paans nuanceert de uitspraken van zijn internationale collega. "Die reactoren liggen er wel vaker uit, ook die van Petten. Er wordt wel vaker gezegd dat er grote tekorten dreigen aan isotopen, maar dat valt in de praktijk dan enorm mee."