HILVERSUM - Nederlanders voelen er weinig voor om tijdens hun leven een nier af te staan in ruil voor een levenslange gratis ziektekostenverzekering. Dat blijkt volgens het televisieprogramma EénVandaag uit een enquête die donderdag wordt gepresenteerd.

Twee derde van de 22.000 ondervraagden zei niets te zien in het idee dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kort geleden heeft geopperd.

Donorregistratie

De ondervraagden zijn in meerderheid (51 procent) voor een ander systeem van donorregistratie. Nu moeten mensen eerst toestemming geven aan artsen om na hun dood organen uit hun lichaam te halen.

In het nieuwe systeem zou in principe elke Nederlander na zijn dood organen moeten afstaan, tenzij mensen tijdens hun leven expliciet hebben aangegeven hiertegen te zijn.

Tekort

Er is een groot tekort in Nederland aan donororganen, vooral nieren. Per jaar staan ongeveer 1400 mensen op een wachtlijst voor transplantatie.

Gemiddeld moeten ze vijf jaar wachten tot het zover is, maar dan is een deel van de patiënten al overleden. Per jaar sterven ongeveer 200 mensen van de wachtlijst.

Enquête

Uit de enquête van EénVandaag zou blijken dat 55 procent van de ondervraagden aangeeft zijn organen na zijn dood te willen afstaan. Toch zou slechts 40 procent geregistreerd staan als donor.